inici
Notícies...
L´AGÈNCIA LOCAL DE L´ENERGIA PROMOU UNA MARATÓ ENERGÈTICA
[+ info]
L´AGENCIA LOCAL D´ENERGIA PROMOU UNA MARATÖ PER REDUIR EL CONSUM A LA LLAR
L´AGENCIA LOCAL D´ENERGIA PROMOU UNA MARATÖ PER REDUIR EL CONSUM A ...
[+ info]
[històric de notícies]
agenda 21 escolar
Experiències...

Notícies - L´AGÈNCIA LOCAL DE L´ENERGIA, PRESENT A LA FIRA

10/11/2006
L´agència local de l´energia disposarà d´un estand a la fira de novembre, per conscienciar a la ciutadania que amb petits canvis en els nostres hàbits de consum energètic, és pot disminuir el cost de la factura elèctrica i al mateix temps reduir els afectes del canvi climàtic i a l´exhauriment dels nostres recursos energètics.

L´agència Local de l´energia (ALE) i la Casa Roset, signaran properament un conveni de col·laboració per incidir en l´estalvi energètic, un dels primers treballs conjunts ha estat la realització d´un panell pràctic, que permet observar el comportament de diversos elements que trobem a les nostres llars, com poden ser les bombetes, els electrodomèstics, els carregadors de mòbils, etc.. Tots aquests elements tenen diverses finalitats, com per exemple , produir, llum, calor, fred, però depenen del mitja escollit ho podem fer utilitzant menys energia. Els ciutadans que s´acostin a l´estand de l´agència podran veure un total de 5 experiències pràctiques.

Experiència 1

Una de les experiències consistirà en veure el consum real d´una bombeta de baix consum respecte d´una bombeta incandescents. Aquesta experiència permet calcular l´estalvi que podem tenir a la nostre factura elèctrica si utilitzem bombetes de baix consum, en lloc de les incandescents, que són més barates de cost, però tenen una durada de 1.000 hores, respecte les bombetes de baix consum que poden durar entre 10.000 i 12.000 hores.
Cal esmentar que la funció de les dues bombetes és obtenir llum, però cal saber que una bombeta incandescent nomes aprofita el 20 % amb llum, la resta ho transforma en calor.

Experiència 2

De ben segur que la fira és un bon moment per canviar aquell electrodomèstic que ja no funciona correctament?

Cal que en el moment d´adquirir un electrodomèstic ens fixem amb l´etiquetatge energètic.

Que és l´etiquetatge energètic?

Arrel d´una normativa de la Unió Europea ha fet que els electrodomèstics comercialitzats a partir del 28 de maig de 1995 hagin de portar l´anomenada ``etiqueta d´energia´´.

Es tracta d´una etiqueta comparativa, que ens indica quan consumeix un cert aparell respecte als altres existents al mercat.
Per a això s´estableix una escala de classes energètiques, amb set nivells, que va des de la A (la més eficient) fins la G( la menys eficient, consumeix més del 25% de la mitjana).
Des de l´aplicació de la normativa, l´eficiència dels aparells ha anat millorant, i s´han introduït noves classes: A+ i A++ per les neveres i congeladors.

L´etiqueta energètica ens indica el consum d´energia de l´aparell (kWh) en condicions normals per any, i també ens proporciona informació sobre altres característiques de l´aparell, com el nivell de soroll, el volum, la capacitat i en el cas de rentadores i rentaplats l´estalvi d´aigua i la seva eficiència de rentada i assecatge.
Actualment, es obligatori etiquetar els següents aparells:

-Rentadores, assecadores i combinats
-Rentaplats
-Neveres, congeladors i combinats
-Forns
-Bombetes
-Aparells d´aire condicionat

Els electrodomèstics eficients tenen un cost entre un 20% i un 30% que els convencionals però suposen un estalvi energètic del 60%.

Experiència 3

Una tercera experiència ens permet contrastar el consum que experimenta dos fluorescents d´igual potència, la diferència es troba en que un utilitza una reactància electromagnètica i l´altre una reactància electrònica. La utilització de la reactància electrònica permet estalviar un 25 % respecte la reactància convencional.

Experiència 4

A la nostre llar trobem els indicadors lluminosos que ens indiquen que l´aparell ha estat apagat mitjançant el comandament a distància. Aquests elements consumeixen energia, de fet hem de saber que el consum no és deu al propi element lluminós, si no que és degut al circuit associat. Aquest consum pot arribar fins als 10 W.
Això comporta que si disposem a la nostre llar d´1 indicador lluminós i el cost del Kilowat hora és de 0,1€/kWh, connectat 12h, durant un any, el consum serà el següent:
10Wx 365x12hx0,1€/kWh el producte d´aquest factors ens dona una despesa anual de 4,38 € per cada indicador lluminós, si disposem a la nostre llar de 5 aparells tindrem un cost anual de 21,9 €, si això és multiplica pels habitatges que té Vilanova i la Geltrú que és de 26.000 habitatges aproximadament, això representa un cost de 569 MGWh. L´energia aproximada que genera la central tèrmica de Cubelles en un mes és de 94,3 MGWh. ( aquesta dada correspon al mes de setembre de 2006).

Experiència 5
En aquesta experiència es podrà comprovar el consum de diverses làmpades halògenes respecte la utilització de fluorescents compactes i la utilització de leds per donar llum. (Fins aquest moments el leds s´utilitzaven generalment per senyalització i decoració).


Agència Local de l'Energia
Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

C/Bonaire 1
Tel.: 93 814 00 00. Fax: 93 814 24 25
http://www.vilanova.cat · energia@vilanova.cat
disseny + programació web: meddia