inici
Notícies...
L´AGÈNCIA LOCAL DE L´ENERGIA PROMOU UNA MARATÓ ENERGÈTICA
[+ info]
L´AGENCIA LOCAL D´ENERGIA PROMOU UNA MARATÖ PER REDUIR EL CONSUM A LA LLAR
L´AGENCIA LOCAL D´ENERGIA PROMOU UNA MARATÖ PER REDUIR EL CONSUM A ...
[+ info]
[històric de notícies]
agenda 21 escolar
Experiències...

Notícies - Com estalviar energia a la llar

20/04/2007
El dia 19 d´abril ha tingut lloc al Centre de Recursos i Informació Ambiental (CRIA), la xerrada sobre ``Com estalviar energia: bones pràctiques per al dia a dia´´, organitzada per l´Agència Local de l´Energia (ALE).

La conferència anat a càrrec de la senyora Cristina Castells, màxima responsable de l´Àrea d´Estalvi i Eficiència Energètica de l´Institut Català d´Energia (l´ICAEN).

La representant de l´Icaen ha destacat que per estalviar energia no calia una gran despesa econòmica, si no que corregint alguns hàbits de consum inadequats, sense per aquest motiu renunciar al confort necessari, podíem ser molt més eficients.

La Cristina Castells ha exposat que el consum d´energia per càpita a Catalunya a Catalunya s´ha quadruplicat els darrers 35 anys. Per disminuir aquest creixement l´Institut Català d´Energia, ha desenvolupat el Pla de l´Energia de Catalunya 2006-2015, que s´ha fixat com a objectiu assegurar el subministrament energètic adequat amb qualitat, cost raonable i respecte al medi ambient.

La xerrada també ha servit per difondre diversos consells per estalviar energia a la llar. Cal dir que el consum d´energia del sector domèstic a Catalunya representa el 15 % del consum energètic total. Pel que respecte a la il·luminació s´aconsella instal·lar bombetes de baix consum, a l´hora d´il·luminar la nostra llar i cal que tinguem en compte les necessitats de cada espai.
Respecte la climatització cal fixar una temperatura de 20º a l´hivern i 25º a l´estiu, en el cas d´augmentar o disminuir un grau aquesta temperatura de referència comporta un augment del 8% del cost.
Un altre aspecte que cal tenir en compte als habitatges són els aparells domèstics, el seu consum pot representar més del 50% de la despesa energètica total de la llar, en el moment d´adquirir un aparell cal revisar l´etiquetatge energètic.
Finalment un altre aspecte que cal tenir en compte en una llar és la generació de l´aigua calenta. Per aquest motiu, sempre que puguem, col·locarem captadors solars, ja que permeten obtenir aigua calenta a partir de la llum del sol. Una instal·lació de 3 metres quadrats pot produir la major part de l´aigua calenta sanitària necessària per a un habitatge familiar.

Un altre aspecte que s´ha esmentat a la xerrada ha estat la possibilitat de que qualssevol empresa pot demanar, gratuïtament, una auditoria energètica a l´ICAEN, conjuntament amb l´Agència Local de l´Energia, sempre que l´usuari realitzi alguna de les mesures que especifica l´informe.

La Sra. Cristina Castells va avançar que és preveu que novament els usuaris rebin un ajut per la compra d´un electrodomèstic més eficient , probablement aquests ajuts sortiran durant el proper mes de juny.

La representant de l´Icaen també va indicar que els ajuts de l´Institut Català d´Energia en matèria, d´estalvi energètic adreçades a empreses, particulars i administracions locals sortiran, a principis de maig.

La conferència va finalitzar amb la mostra d´un panell pràctic que disposa l´Agència Local de l´Energia on els assistents poden comprovar el consum real de diverses bombetes i elements que podem trobar a les nostres llars.


Agència Local de l'Energia
Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

C/Bonaire 1
Tel.: 93 814 00 00. Fax: 93 814 24 25
http://www.vilanova.cat · energia@vilanova.cat
disseny + programació web: meddia