inici
Notícies...
L´AGÈNCIA LOCAL DE L´ENERGIA PROMOU UNA MARATÓ ENERGÈTICA
[+ info]
L´AGENCIA LOCAL D´ENERGIA PROMOU UNA MARATÖ PER REDUIR EL CONSUM A LA LLAR
L´AGENCIA LOCAL D´ENERGIA PROMOU UNA MARATÖ PER REDUIR EL CONSUM A ...
[+ info]
[històric de notícies]
agenda 21 escolar
Experiències...

Notícies - Tres dels autobusos que fan el transport urbà de VNG funcionen amb biodièsel

Tres dels autobusos que fan el transport urbà de VNG funcionen amb biodièsel --
22/11/2007
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, a través de l'Agència Local de l'Energia i de la Regidoria de Mobilitat, han encetat una experiència pilot a la ciutat amb l'objectiu de fomentar entre la població l'ús dels biocombustibles.

Des de fa unes setmanes l'empresa Transports Ciutat Comtal, concessionària del transport urbà de Vilanova i la Geltrú, disposa de tres autobusos, que ja funcionen amb biodièsel pur (B100%), subministrat per l'empresa Bioil. Els tres vehicles cobreixen actualment les línies 3 i 4 del recorregut urbà.

Segons ha explicat la regidora de Medi Ambient, Iolanda Sànchez, "la posada en marxa d'aquests vehicles suposarà al cap d'un any una reducció de 46,31 tones (Tn) d'emissió de diòxid de carboni (CO2) a Vilanova i la Geltrú. Si tota la flota d'autobusos municipals acabessin funcionant amb biodièsel, la reducció d'emissions de CO2 a l'atmosfera arribaria a ser de 514,56 Tn a l'any".

Iolanda Sánchez ha dit que l'objectiu d'aquesta iniciativa és la lluita contra el canvi climàtic. "A nivell local es poden fer accions que ajudin en aquesta lluita" i ha recordat la creació l'any 2006 de l'Agència Local de l'Energia, "com a instrument per fomentar les energies renovables i l'estalvi i l'eficiència energètica".

Per la seva banda, el regidor de Mobilitat, Xavier Carbonell, ha dit que aquest "és un primer pas per fomentar l'ús del biodièsel dins el gran parc mòbil públic que té la ciutat". En aquest sentit ha manifestat "és una responsabilitat nostra i ho volem assumir".

L'empresa Bioil, subministradora del combustible que fan servir els tres autobusos que donen servei a Vilanova, és pionera a la Comunitat Valenciana. Anualment produeix 75.000 tones de biodièsel i té entre els seus principals clients l'Entitat del Transport Metropolità de València, la Cooperativa del taxi de València o el Transport de parcs i jardins de la ciutat de Gandia.

Segons ha explicat el delegat de Bioil a Catalunya-Aragò, Miguel Àngel Luque, "l'objectiu a llarg termini és poder instal·lar una benzinera ecològica a la zona, per l'ús dels vehicles privats". Mentre això no sigui possible, ha dit "estem en converses amb empreses del sector per poder instal·lar en les seves estacions de servei un sortidor de biocombustible".

Per últim, Josep Carles Herrero, adjunt a Gerència de l'empresa Transports Ciutat Comtal ha explicat que actualment tenen d'un dipòsit amb capacitat per a cinc mil litres. "La manca d'espai impossibilita, de moment, poder acollir un dipòsit més gran amb el que poder subministrar més vehicles de la nostra flota".

ELS BIOCARBURANTS I ELS SEUS AVANTATGES

S'anomenen biocarburants tots els combustibles obtinguts a partit de productes vegetals. En l'actualitat se n'utilitzen principalment de dos tipus, el biodièsel i el bioetanol. El bioetanol es produeix a partir de la fermentació de cultius agrícoles rics en sucre com la remolatxa, l'ordi o la canya de sucre, així com de cel·lulosa procedent de residus forestals i agrícoles. El biodièsel s'obté a partir de llavors oleaginoses com la colza, la soja o el gira-sol, d'olis vegetals reciclats o de greixos animals procedents de la indústria càrnia, sotmesos a determinats processos.

La utilització de biodièsel pur representa diversos avantatges mediambientals en relació amb el gasoil convencional, sobretot pel que fa a la reducció de les emissions. Entre d'altres, el biodièsel no emet òxids de sofre i redueix en un 50% les emissions de monòxid de carboni i d'hidrocarburs. Així mateix, disminueix en un 65% les emissions de partícules i en un 80% les de CO2.
Agència Local de l'Energia
Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

C/Bonaire 1
Tel.: 93 814 00 00. Fax: 93 814 24 25
http://www.vilanova.cat · energia@vilanova.cat
disseny + programació web: meddia