inici
Notícies...
L´AGÈNCIA LOCAL DE L´ENERGIA PROMOU UNA MARATÓ ENERGÈTICA
[+ info]
L´AGENCIA LOCAL D´ENERGIA PROMOU UNA MARATÖ PER REDUIR EL CONSUM A LA LLAR
L´AGENCIA LOCAL D´ENERGIA PROMOU UNA MARATÖ PER REDUIR EL CONSUM A ...
[+ info]
[històric de notícies]
agenda 21 escolar
Experiències...

Notícies - Taller de millora de l´eficiència energètica adreçat al sector pesquer

Taller de millora de l´eficiència energètica adreçat al sector pesquer --
21/01/2008
El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) i el Pòsit de Pescadors amb la col·laboració del Consorci Els Colls-Miralpeix-Costa del Garraf i l'Agència Local de l'Energia de l'Ajuntament de VNG organitzen el primer Taller de Millora de l'Eficiència Energètica en pesquers, adreçat als armadors de vaixells de pesca.

Aquest taller que a Vilanova i la Geltrú es realitza a la Confraria de Pescadors, a les 18 hores d'aquest dilluns, s'impartirà de forma itinerant a totes les confraries de pescadors de la costa catalana. El taller, s'inclou dins el Pla d'Acció del Consorci Els Colls-Miralpeix-Costa del Garraf i forma part de les activitats destinades a mitigar el canvi climàtic amb l'impuls de polítiques d'estalvi energètic. Des de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, a través de l'Agència Local de l'Energia, es donarà suport tècnic al taller i es farà càrrec de l'assessorament permanent a la Confraria de Pescadors de la ciutat, en aquesta qüestió.

Aquest matí, el Director General de Pesca i Acció Marítima, Martí Sans, i la primera tinent d'alcalde i regidora de Governança, Participació i Medi Ambient de l'Ajuntament de VNG, Iolanda Sánchez, han presentat aquesta iniciativa i el Pla d'Acció impulsat per la Generalitat a través de l'Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya. Aquest Pla d'Acció s'estructura en tres eixos de treball, el primer l'anàlisi de la flota, el segon la posada en marxa dels tallers d'eficiència energètica i en tercer lloc, un conveni entre el DAR i l'ICAEN (Institut Català de l'Energia) per fer un estudi de diagnosi energètica dels vaixells de pesca.

Durant la presentació del Pla d'Acció, Martí Sans ha explicat que "durant dos anys s'ha gestat un projecte que pretén obrir una via de solució als problemes del sector pesquer, sobre tot en aquells aspectes que fan referència a l'estalvi energètic". Així mateix, ha explicat la intenció de la Direcció General de Pesca amb la col·laboració de la Fundación Instituto Tecnológico para el Desarrollo de las Industrias Marítimas (Innovamar), d'organitzar el Primer Congrés nacional sobre Estalvi i Eficiència Energètics en el sector pesquer, que està previst de celebrar el segon trimestre de 2008

El Pla d'acció contempla diferents aspectes com l'anàlisi de la flota, mitjançant el qual s'ha fet un estudi comparatiu per a cadascuna de les modalitats en base al consum de combustible i el valor econòmic de les captures, amb l'objectiu de classificar, en matèria energètica, la flota pesquera del litoral català.

Paral·lelament s'han organitzat els tallers d'eficiència energètica amb l'objectiu de formar armadors i patrons en el coneixent de la situació actual en matèria de despesa energètica i les relacions que actualment es donen entre pesca i consum d'energia. El taller també pretén incidir en les actituds adreçades a estalviar energia i en les millores tecnològiques i les pautes de manteniment que facin possible l'estalvi energètic del sector.

Segons el DAR, aquesta acció hauria de permetre al sector pesquer reduir la despesa econòmica de combustible, consum d'energia i emissió de contaminants, entre un 10 i un 25%, millorant també el salari dels pescadors i el benefici empresarial, alhora que es preserva el medi ambient i els recursos. Des de la Direcció General de Pesca s'han creat eines per facilitar als armadors la quantificació i el seguiment de l'estalvi energètic dels vaixells. Es tracta de programes autoexecutables, que es lliuraran de forma gratuïta i que permeten fer una anàlisi del consum i l'estalvi dels vaixells.

Un altre dels aspectes destacats aquest matí, durant la presentació, ha estat el conveni entre el DAR i l'ICAEN, mitjançant el qual es farà un estudi, amb la col·laboració del Col·legi d'Enginyers Navals i Oceànics de Catalunya, per fer una diagnosi energètica dels vaixells de pesca entre els mesos de gener i abril de 2008. Així mateix, el DAR ha proposat, conjuntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya i diferents organismes de França i Itàlia la realització d'un projecte europeu sobre estalvi i eficiència energètica en el sector.
Agència Local de l'Energia
Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

C/Bonaire 1
Tel.: 93 814 00 00. Fax: 93 814 24 25
http://www.vilanova.cat · energia@vilanova.cat
disseny + programació web: meddia