inici
Notícies...
L´AGÈNCIA LOCAL DE L´ENERGIA PROMOU UNA MARATÓ ENERGÈTICA
[+ info]
L´AGENCIA LOCAL D´ENERGIA PROMOU UNA MARATÖ PER REDUIR EL CONSUM A LA LLAR
L´AGENCIA LOCAL D´ENERGIA PROMOU UNA MARATÖ PER REDUIR EL CONSUM A ...
[+ info]
[històric de notícies]
agenda 21 escolar
Experiències...

Notícies - Taller de cuina solar amb un nou prototip

Taller de cuina solar amb un nou prototip --
29/04/2008
L´Agència Local de l´Energia realitza un taller de cuina solar amb un nou prototip

L´Agència Local de l´Energia, amb el suport de la Fundació Terra, ha portat a terme un taller sobre cuina solar. El taller i la ponència han estat impartides pel president de la Fundació Terra, Jordi Miralles.

El taller de cuina solar ha permès conèixer com funcionen la cuina i el forn solar, però també les problemàtiques que han portat a la necessitat d´aquestes cuines. La majoria de fusta que s´utilitza al món no és per construir mobles, com podríem pensar, sinó que en els països pobres el 63% de tota la fusta recol·lectada es crema com a combustible. Actualment, 2.400 milions de persones fan servir la llenya per cuinar, amb els problemes que això comporta, de salut i de desforestació.

Existeixen dues formes bàsiques de cocció solars, d´acumulació i de concentració. En el cas de la d´acumulació, el seu principi es basa en una caixa tancada, on en una de les seves cares es col·loca un vidre, transparent a la radiació solar, i que, a causa de l´efecte hivernacle, produeix un augment de la temperatura a l´interior de la capsa. Les cuines d´acumulació podríem dir que són equivalents a la funció d´un forn.

L´altre tipus de cuina solar s´anomena de concentració i consisteix en utilitzar una paràbola recoberta d´elements reflectors que permeten concentrar l´escalfor en un punt concret.

Els assistents al taller van poder muntar un prototip de cuina solar de concentració, desenvolupada per la Fundació Terra, que es caracteritza perquè el seu temps de muntatge és d´una hora de durada, mentre que les cuines solars que existeixen fins ara requereixen, com a mínim, de vuit hores de muntatge.

La paràbola utilitzada té una mida aproximada d´un metre i mig i en el seu focus s´assoleix una potència de 600W, gairebé la mateixa potència que es pot generar en un microones domèstic.

Aquestes cuines permeten accedir a una font d´energia de baix cost, reduir l´impacte sobre el territori i dotar a societats del tercer món d´una eina amb un gran ús social i que permet economitzar esforços a les societats que en disposen.

La Fundació Terra preveu comercialitzar aquestes cuines durant els propers mesos.
Agència Local de l'Energia
Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

C/Bonaire 1
Tel.: 93 814 00 00. Fax: 93 814 24 25
http://www.vilanova.cat · energia@vilanova.cat
disseny + programació web: meddia