inici
Notícies...
L´AGÈNCIA LOCAL DE L´ENERGIA PROMOU UNA MARATÓ ENERGÈTICA
[+ info]
L´AGENCIA LOCAL D´ENERGIA PROMOU UNA MARATÖ PER REDUIR EL CONSUM A LA LLAR
L´AGENCIA LOCAL D´ENERGIA PROMOU UNA MARATÖ PER REDUIR EL CONSUM A ...
[+ info]
[històric de notícies]
agenda 21 escolar
Experiències...

Notícies - El primer veler elèctric de l´Estat espanyol s´atura a VNG

El primer veler elèctric de l´Estat espanyol s´atura a VNG --
24/05/2011
Avui ha estat al Club Nàutic de Vilanova i la Geltrú el Ferreret, un veler que substitueix el tradicional motor a explosió per un sistema de propulsió elèctric a partir de fonts renovables com l'eòlica o la fotovoltaica. El vaixell va començar la setmana passada una ruta pel litoral català, en una iniciativa, pionera a l'Estat espanyol, de la Fundació Mar i l'empresa Innovanautic.

L'objectiu és demostrar que és possible optar per una navegació més sostenible i eficient i prescindeix totalment de combustible fòssil, fet que comporta, entre d'altres beneficis ambientals, la nul·la emissió de CO2 i una gran reducció en la contaminació acústica que tant afecta als animals marins, especialment als cetacis. El Ferreret genera la pròpia energia elèctrica mitjançant plaques solars i un minigenerador eòlic.

A Vilanova i la Geltrú, hi arriba amb la col·laboració de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, a través de l'Agència Local de l'Energia, del Consorci dels Colls-Miralpeix i del Club Nàutic. Aquest matí representants d'entitats vinculades al mar han visitat el vaixell i han assistit a una xerrada informativa sobre els avenços tecnològics que es realitzen en la navegació sostenible. També hi han anat alumnes de l'institut Lluch i Rafecas.
El projecte

Actualment, els motors d'explosió són poc eficients, consumeixen molt i depenen de derivats del petroli que, com a conseqüència, emeten CO2 i altres gasos contaminants, fan soroll i utilitzen olis que representen un residu altament nociu i difícil de gestionar. Davant aquesta situació, l'empresa catalana Innovanautic ha dissenyat un sistema de control i gestió que permet l'aplicació en diferents tipus d'embarcacions d'una innovadora tecnologia basada en energies renovables.

Els principals avantatges que aporta són la reducció d'hidrocarburs, ja que no hi ha contaminació ni d'aigua ni d'aire; la reducció de la contaminació acústica; la inexistència d'olors de gasolina ni derivats; l'assoliment d'un 80% d'eficiència energètica; l'ús de bateries reciclables 100% al final del seu cicle de vida; una navegació indefinida sense necessitat de repostar i la contribució a la vida útil del veler, fent-la més llarga i sostenible.

Per tal de difondre aquesta iniciativa, des de la Fundació Mar s'ha organitzat la ruta Ecoinnomar. L'objectiu és demostrar que una alternativa al combustible fòssil a la nàutica és possible i viable. El vaixell Ferreret, que ja disposa d'aquest sistema integrat, navega per la costa catalana des del 7 de maig i fins al 29 de maig haurà realitzat 6 parades en els principals ports catalans per fer sessions tècniques i informatives de demostració del sistema i dels beneficis i avantatges que comporta tant per l'usuari com per al medi ambient.

www.fundaciomar.org/ecoinnomar
Agència Local de l'Energia
Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

C/Bonaire 1
Tel.: 93 814 00 00. Fax: 93 814 24 25
http://www.vilanova.cat · energia@vilanova.cat
disseny + programació web: meddia